Consolidatie crowdfunding begonnen
Crowdfunding is ooit ontstaan omdat de markt niet voldeed. Bedrijven of particulieren die geld nodig hadden, konden dit niet altijd krijgen via de bank, terwijl crowdfundingplatforms het benodigde kapitaal wél konden bieden.
Crowdfundingmarkt naar 400 miljoen euro dit jaar
Deze alternatieve financieringsvorm is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dit jaar nog met zo’n 20 procent naar 380 à 400 miljoen euro. De groei wordt wel minder en is dit jaar zelfs het laagst sinds de metingen in 2013 startte, zo schrijft Lex van Teeffelen. Vorig jaar was de toename bijvoorbeeld nog 40 procent.
Groei markt daalt, net als rendement
Het is niet alleen de groei van de markt die afneemt, ook het rendement voor investeerders daalt. De laatste peilingen tonen aan dat die is afgenomen van 5,1 naar 4,5 procent. Geen verontrustende ontwikkeling volgens Van Teeffelen, want hij verwacht dat het rendement via crowdfunding uiteindelijk rond de 3 of 4 procent zal blijven hangen.
Consolidatieslag bij crowdfunding platforms
Het dalend rendement komt volgens Van Teeffelen mede door de sterke onderlinge concurrentie, wat een consolidatieslag als gevolgd heeft. Er zijn dan ook wat platforms van eigenaar gewisseld dit jaar. Zo werd Symbid overgenomen door ILFA, ging het portfolio van Knab Crowdfunding naar Collin Crowdfund, en dat van Investormatch naar Oneplanetcrowd en kwamen er nieuwe deelnemingen in platforms als Horeca Crowdfunding, Lendahand, Voordegroei en DuurzaamInvesteren.
De concurrentie en de bijbehorende consolidatieslag zetten volgens Van Teeffelen de rendementen voor investeerders de komende jaren flink onder druk, wat weer tot gevolg heeft dat er uiteindelijk maar weinig partijen winstgevend zullen zijn.
‘Maar vijf partijen funden straks 100 miljoen per jaar’
“Ik verwacht dat niet meer dan vijf partijen doorgroeien naar een niveau, waarbij 100 miljoen euro per platform per jaar wordt gefund”, zo voorspelt hij. “En het zou mij niet verbazen als de meest kansrijke spelers in de Nederlandse markt in 2025 andere eigenaren hebben. Bij groei en consolidatie worden partijen van buiten belangrijker. Het crowdfundingslandschap zal er anders uitzien in 2025.”
‘Voor rendabel platform is volume nodig’
In de reacties onder het LinkedIn-bericht wordt de verwachting van Van Teeffelen gedeeld. Zo zegt Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund: “Inderdaad zal er een consolidatieslag komen; de eerste tekenen zijn er al. Voor een rendabel crowdfundingplatform is volume nodig.”
Edwin Adams, oprichter en directeur van Geldvoorelkaar ziet voor de komende jaren wel een positieve ontwikkeling in de kwaliteit en kwantiteit van de crowdfundingmarkt. “Onderzoeken vanuit de hogescholen en universiteiten dragen bij aan deze positieve ontwikkeling. Positief is ook dat de platforms die stoppen, de portefeuilles netjes overdragen aan andere platforms zodat de belangen van investeerders en ondernemers geborgd blijven.”