Blog

Financiering buiten de bank om wordt steeds populairder

Financiering buiten de bank om wordt steeds populairder. Vorig jaar groeide non-bancaire financiering in Nederland met 26 procent. Momenteel financiert 22 procent van de mkb-ondernemingen haar activiteiten op non-bancaire wijze.

Wanneer je vroeger als bedrijf geld nodig had, stapte je naar de bank en ging je een lening aan. Maar inmiddels zijn er tal van manieren om aan kapitaal te komen zónder dat je hiervoor met een bank in gesprek hoeft. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, leasen en factoring.

‘Het is de experimentele fase voorbij’
Stichting MKB Financiering doet jaarlijks onderzoek naar non-bancaire financiering binnen het midden- en kleinbedrijf. Uit de meest recente cijfers [pdf] komt naar voren dat deze vorm van alternatieve financiering de experimentele fase voorbij is. “Het heeft nu een serieuze positie in de financieringsmarkt voor mkb ingenomen.”

Meer mkb’ers ervaring met non-bancaire financiering
Volgens voorzitter Ronald Kleverlaan heeft een steeds groter deel van de ondernemers in Nederland vorig jaar, en de jaren ervoor, ervaring opgedaan met nieuwe aanbieders van financiering. “Eén op de vijf ondernemers wist deze nieuwe financiers te vinden die ook nu tijdens de coronacrisis van toegevoegde waarde zijn.”

Het onderzoek toont ook aan dat lease en factoring samen goed waren voor driekwart (74 procent) van non-bancaire financiering in 2019.

Deze nieuwe financiers zijn ook tijdens de coronacrisis van toegevoegde waarde.

Financiering buiten de bank om wordt steeds populairder

Groei van 26 procent
Non-bancaire financiering groeide vorig jaar met 26 procent ten opzichte van de situatie in 2018. “En met ruim 2,7 miljard euro aan nieuwe verstrekkingen financiert één op de vijf mkb-ondernemingen de activiteiten non-bancair”, aldus Stichting MKB Financiering.

Vooral populair bij leningen onder €1 miljoen
Het aantal verstrekte financieringen is met 41 procent gegroeid naar bijna vijftigduizend. Non-bancaire financiering is met name populair bij klein-zakelijke financieringen onder één miljoen euro. Volgens Kleverlaan vult deze financieringsvorm een duidelijke behoefte in de markt.

Verder valt uit de cijfers op dat het aantal verstrekte financieringen met 41% groeide naar 49.120. Vooral bij klein-zakelijke financieringen onder € 1 miljoen nam non-bancaire financiering sterk toe en blijkt het een duidelijke behoefte in te vullen in de markt.

‘Non-bancair passeert bancair rond 2023’

Nu met de coronacrisis is het natuurlijk onduidelijk wat de non-bancaire financieringsmarkt gaat doen. Maar mocht de trend zich de komende jaren doorzetten, dan nemen non-bancaire financierders rond 2023 de rol als grootste geldschieter over van banken.

Bron: investeerder.nl

COPYRIGHT 2018: BCG CORPORATE FINANCE | WEBDESIGN: HEERS