Ondanks een afkoeling van de fusie- en overnameactiviteit in ons land, draaide de dealmachine binnen het fintechlandschap in de eerste helft van dit jaar op volle toeren. Dat concludeert Hampleton Partners in een nieuw rapport.
Het internationale corporate finance-adviesbureau noteert over de eerste helft van 2022 een flinke stijging van de dealactiviteit binnen het fintechdomein. In totaal werden 591 fintechdeals genoteerd, 46% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met de pre-coronacijfers is zelfs sprake van een 70%-stijging (in H1 van 2019 werden 348 deals gesloten).
De fintech-dealactiviteit van het afgelopen halfjaar werd met name gedreven door nieuwe technologieën die snel terrein winnen in het segment. Vooral het crypto- en blockchainsegment liet een forse groei zien (+75% op jaarbasis).
“Fintech blijkt een zeer aantrekkelijk doelwit voor financiële en strategische dealmakers. Dit segment lijkt bovendien de bredere wereldwijde M&A-vertraging in de markt te trotseren”, laat Miro Parizek weten, oprichter en principal partner bij Hampleton Partners
De bevindingen sluiten aan bij een recent rapport van KPMG, waaruit bleek dat investeringen in fintechs het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Wereldwijd pompten investeerders meer dan $200 miljard in ambitieuze jonge bedrijven actief in de wereld van financiële technologie.
De vraag wordt volgens Parizek vooral gedreven door twee samenkomende ontwikkelingen. Aan de ene kant probeert een groeiend aantal fintechs financiering aan te trekken, hetzij omdat hun geld op is, ofwel omdat ze willen profiteren van het huidige klimaat en verdere groei willen stimuleren.
Volgens Parizek hebben fintechs in feite drie keuzes om kapitaal op te halen: via durfkapitalisten, door hun bedrijf te verkopen aan private equity-investeerders of door het vinden van strategische overnamepartijen.
Tegelijkertijd ziet hij dat “overheidsbedrijven en private equity-investeerders (met veel ‘dry powder’ tot hun beschikking), kapitaalkrachtige en snelgroeiende particuliere bedrijven evenals traditionele financiële dienstverleners” op zoek zijn naar overnamedoelen in de sector. “Dit alles maakt dat de totale fusie- en overnameactiviteit in de fintechsector zeker zal toenemen”