Blog

Overbruggingskrediet beschikbaar voor kleine bedrijven

Het Rijk stelt 750 miljoen euro aan overbruggingskredieten beschikbaar voor kleine bedrijven. De zogeheten Kleine Kredieten Corona-garantiestelling (KKC) is een aanvullende maatregel om ondernemers te steunen die het vanwege de coronacrisis zwaar te verduren hebben.

De overheid staat voor 95 procent van die leningen garant, met een totaal van 713 miljoen euro, meldt het ministerie van Economische Zaken. De leningen worden vooral verstrekt door banken. Doordat de overheid voor het overgrote deel van de lening garant staat, zijn financiers sneller bereid zo’n lening te verstrekken. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat gezonde kleine bedrijven in geldproblemen komen en zelfs failliet gaan.

“Deze aanvullende maatregel is gericht op de vele kleine ondernemers van ons land, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, van enorm belang zijn voor hun lokale gemeenschap en vaak moeilijk toegang hebben tot financiĆ«le steun”, zegt minister Eric Wiebes.

Maximaal 50.000 euro

Ondernemers kunnen via de KKC minimaal 10.000 euro en maximaal 50.000 euro lenen. De looptijd is maximaal vijf jaar, de rente niet meer dan 4 procent. Ook moeten ondernemers eenmalig een vergoeding van 2 procent betalen. De regeling is bedoeld voor bedrijven die minstens 50.000 euro omzet draaien. Wel moeten ze aan kunnen tonen dat ze voor de coronacrisis winstgevend waren.

De regeling moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie en wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

COPYRIGHT 2018: BCG CORPORATE FINANCE | WEBDESIGN: HEERS