Blog

Overnamemarkt voor MKB-bedrijven herstelt zich

Overnamemarkt voor MKB-bedrijven herstelt zich

Meer deals met een verkoopwaarde die twee procent hoger ligt.
Het herstel van de Nederlandse overnamemarkt heeft zich het afgelopen half jaar doorgezet. In de tweede helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met vijf procent en liep de gemiddelde verkoopprijs van een MKB-bedrijf op naar 4,75 keer de brutowinst.

Dit is een van de uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 276 Nederlandse advieskantoren voor fusies & overnames die zich richten op bedrijven met een omzet tussen een half en dertig miljoen euro.

Teruggekeerd vertrouwen
Van de Barometer valt af te lezen dat in de tweede helft van 2023 bij deals met een waarde onder de vijf miljoen euro meer bedrijven met een grotere dealwaarde werden verkocht. Het aandeel van transacties van bedrijven met een dealwaarde van minder dan 2,5 miljoen euro daalde daarentegen van 63 naar 43 procent.

Ondanks het toegenomen vertrouwen van ondernemers en investeerders zijn banken nog steeds voorzichtig met financieren. Daardoor is met name de component vendor loan – een tussen koper en verkoper overeengekomen uitgestelde betaling van een deel van de koopsom – steeds belangrijker geworden om een overnamefinanciering rond te krijgen.

Vergeleken met vier jaar geleden is het aandeel van de vendor loan gestegen van 75 naar 83 procent. Volgens Floyd Plettenberg, CEO van Dealsuite, heeft dat meerdere oorzaken. β€œEen vendor loan geeft naar de bank toe allereerst een signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar. Daardoor wil de bank ook weer meer financieren en kan de deal doorgang vinden. Daarnaast levert een achtergestelde lening tegen zeg acht procent rente op dit moment drie keer zoveel op dan geld op een spaarrekening.”

Vooruitzichten
In het verlengde van de herstelde overnamemarkt is ook de pijplijn bij de advieskantoren goed gevuld en zijn de vooruitzichten voor de eerste helft van 2024 overwegend positief. Bij ruim vier op de tien advieskantoren is het aantal opdrachten in de portefeuille toegenomen met minimaal tien procent. Daarnaast is driekwart van de ondervraagde adviseurs (72%) optimistisch over de vooruitzichten voor de komende zes maanden, met een 7,3 als rapportcijfer.

COPYRIGHT 2018: BCG CORPORATE FINANCE | WEBDESIGN: HEERS