Blog

Overnemen of overgenomen worden?

Unieke kans?

Vaak heeft men het idee dat er sprake is van een unieke kans. Wie kent niet de gedachte dat buurmans land maar één keer te koop is? Een ‘normale’ ondernemer gaat dan vaak even met zijn accountant sparren. Maar ja, wat als dat nou één en dezelfde persoon is? Natuurlijk kunt u het binnen huiselijke kring bespreken maar die is/zijn niet altijd ‘en detail’ op de hoogte over multipliers, cashflow of een geheimhoudingsverklaring.

Gelukkig weten steeds meer ondernemers BCG Corporate Finance te vinden. Want voor men er zelf erg in heeft, zit men al aan de onderhandelingstafel en bent u druk in de weer met zaken en overwegingen die meestal niet tot de dagelijkse werkzaamheden behoren en daardoor ook flink kunnen afleiden van de dagelijkse werkzaamheden. De keuze of men een dergelijk traject voortzet wordt natuurlijk uiteindelijk ook bepaald door de persoonlijke situatie en de verwachting over de prijs.

Bereid u voor!

Zijn deze situaties te voorkomen? Ja en nee.

Nee, omdat het nu eenmaal gebeurt: iemand anders neemt het initiatief om u te benaderen.

Ja, wanneer u goed bent voorbereid vóórdat u wordt benaderd. U kunt dan namelijk sneller en beter de afweging maken of deze passerende (ver)koper past in uw persoonlijke toekomstplaatje. Om u goed voor te bereiden, kan het helpen om zelf regelmatig stil te staan bij uw eigen bedrijfsstrategie. Wat is de bedrijfseconomische performance van mijn bedrijf? En waar wil ik met mijn bedrijf naar toe over 5 of 10 jaar? Mogelijk zelfs in combinatie met uw eigen financiële planning. Wat zijn mijn persoonlijke wensen (en mogelijkheden) over 5 of 10 jaar? En tegen welke prijs? Wat wil ik überhaupt?

In de hierboven beschreven situaties komen wij regelmatig bedrijven tegen met ‘achterstallig onderhoud’ zoals bijvoorbeeld een te hoge debiteurentermijn of een sterk verouderende klantportefeuille, rekening courant verhoudingen etc zijn zaken die u niet direct gaat veranderen. Mogelijk wel als u het tijdig signaleert en aanpakt.

Kortom: we kennen allemaal de loodgieter bij wie de kraan lekt dus mijn advies is om af en toe de tijd te nemen om deze zaken eens goed op een rij te zetten. Werk niet alleen in uw bedrijf maar ook aan uw bedrijf en aan uw toekomst!

COPYRIGHT 2018: BCG CORPORATE FINANCE | WEBDESIGN: HEERS